Utställningen Tivoliliv till Sjöbo den 18/8

Moderatorer: Tobbe H, Admin

pomax
Inlägg: 5
Blev medlem: sön dec 25, 2011 11:08 am
Kontakt:

Utställningen Tivoliliv till Sjöbo den 18/8

Inlägg av pomax » ons aug 01, 2012 12:17 pm

Det är vernissage på min fotoutställning om Max Tivoli på Sjöbo konsthall den 18/8 kl 12-15. Alla är hjärtligt välkomna! Sedan kommer den att hänga där t.o.m. den 14/9. För mer info gå in på http://www.sjobo.se/uppleva-och-gora/ku ... of-stoltz/.

Mvh P-O StoltzFör er som inte har läst om utställningen lägger jag här in en liten text om den. Varsågoda:

Tivoliliv - Om ett resande tivoli.

Tivoliliv är ett projekt som skildrar livet på Max Tivoli, inte bara specifikt utan också som ett exempel på en form av tivoli som är typiskt för Sverige. Det där som dyker upp på marknader, midsomrar och föreningsdagar. Nära där publiken bor. Det är också en berättelse om barndomsupplevelser. En årlig höjdpunkt i villaområdet. På en parkeringsplats byggdes en främmande värld upp. En värld full av glädje och spänning. Av människor så olika oss villaungar. Inte för att jag tror någon av oss ens reflekterade över detta, allt var bara spännande och häftigt. Kanske lite farligt. Som en cirkus, fast utan stjärnorna i manegen.

Mellan 2000 och 2005 följde jag Max Tivoli. Ett projekt som fick växa vid sidan av min verksamhet som frilansfotograf. En vecka här, några dagar där. Från Kivik i söder till Henån på Orust i norr. Det blev till en historia om att leva i en tradition, i ett utanförskap och en gemenskap. Det var Familjen Eggers med grundaren och patriarken Max Eggers i spetsen. Det var de polska säsongsarbetarna som visserligen inte tjänade så mycket pengar med svenska mått mätt, men ändå fick ihop en ansenlig summa att ta med hem. Och så var där de lite udda personer som hamnat i perifirin av vårt samhälle och som hos Max fann en fristad. Ibland också en nystart i livet.

När Max Eggers dog 2005 gick luften ur mig och hela projektet. Visst, tivolit levde vidare med Dicki i spetsen, men jag hade inte orken att fortsätta. Det skulle ta fyra år innan jag fick kraft och lust att ta upp det igen. 2009 bestämde jag mig för att ta tag i materialet. Jag gjorde urval, tog några kompletterande bilder, samlade mer bakgrundsmaterial och t.o.m. spelade in bakgrundsljud. En utställning var målet. Och där är jag nu.


Likt tivolit så är tanken att utställningen ska turnera. Främst i samma spår som jag följt tivolit i.
Hjärtligt välkomna!!


Mvh P-O Stoltz

lasse puttputt
Inlägg: 43
Blev medlem: sön sep 04, 2011 12:52 am
Kontakt:

Re: Utställningen Tivoliliv till Sjöbo den 18/8

Inlägg av lasse puttputt » tis mar 27, 2018 5:44 pm

Vil du ha mer historie fra tivolilivet fra 50 , 60 - frem til mitt 80 talen så kan jeg sikkert fortelle en del

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst